miercuri, 10 februarie 2016

”Atentatul”, de Yasmina Khadra 2005 (Jurnal de lectură)

Editura Trei 2007
Titlu original: ”L′ Attentat”
Prix des libraires 2006, Prix Découverte Figaro Magazine-Fouquet's, Grand Prix des Lycéens, Grand Prix des Lectrices Côté Femmes

”Cine privește marea întoarce spatele nefericirilor lumii. Pe undeva, se resemnează.”
Este al doilea roman al lui Yasmina Khadra pe care îl citesc și îmi dau seama cât de pacifiste sunt scrierile sale, chiar dacă paginile sunt pline de orori, de sângele oamenilor pierind în atentate, fie că sunt dintr-o tabără sau alta, evident fiind că din caruselul acesta al morții nu ai cum să scapi oricât de mult te-ai feri.
Este și cazul eroului principal al romanului - Amin Jaafari, un arab naturalizat în Israel, un chirurg care a reușit în viață cu prețul îndepărtării de familia și tribul său. Nu-l interesează politica zbuciumată a țării sale de adopție, nici conflictele deschise interetnice, nu-și dorește decât, prin natura meseriei sale, să salveze vieți. Cu toate acestea, tăvălugul evenimentelor se năpustește peste el când propria lui soție, blindată cu explozibil, se aruncă în aer într-un restaurant, aducând cu ea moarte și distrugere. La început, Amin refuză să creadă că soția lui, care era atât de fericită și de dornică de viață, ar fi putut să devină kamikaze.  Nu înțelege care a fost declicul care să o facă să renunțe la iubirea lui, la viața luxoasă și lipsită de griji și să aleagă moartea în floarea vârstei pentru a deveni martiră. Pe măsură ce merge pe urmele soției sale, chiar dacă vede că suferința oamenilor văduviți de țara lor nu poate fi ștearsă din sufletele lor, Amin tot nu reușește să se pună de acord cu metoda aleasă de ei pentru a riposta: luarea a cât mai multe vieți o dată cu sacrificiul de sine. Întoarce spatele tuturor argumentelor și alege să fie ceea ce a simțit dintotdeauna: un medic care să ajute viața.

Cu toate acestea, caruselul atentatelor împotriva Israelului urmate de răspunsul armat ale acestuia împotriva familiilor martirilor îl prinde și pe Amin, el fiind ucis într-un astfel de raid-răspuns, căci prin aceste locuri moartea este atât de prezentă, celor vii nepermițându-li-se o existență normală decât în vis, căci ”Ți se poate lua totul; bunurile tale, cei mai frumoși ani ai tăi, toate bucuriile și toate meritele, chiar și ultima cămașă – îți vor rămâne întotdeauna visele ca să reinventezi lumea pe care ți-au răpit-o”.


Yasmina Khadra

 You may also like

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu