vineri, 26 februarie 2016

Femeile Bibliei în artă (2): Susana și cei doi moși libidinoși

Susanna and the Elders - Anthony van Dyck 1622
Susana era soția lui Ioachim, unul dintre cei mai bogați membri ai comunității evreiești din Ierusalim. În casa acestuia veneau judecători care împărțeau dreptatea în pricinile înfățișate de oameni. Doi dintre acești judecători, doi bătrâni, au zărit-o pe Susana și, fermecați de tinerețea și frumusețea ei, au dorit-o fiecare pentru el. Nici unul nu îndrăznea să-și spună dorința față de celălalt întrucât, la vârsta lor, pofta aceasta deșănțată era destul de jenantă. Mergând zilnic să judece în casa lui Joachim, cei doi au început să-și dea seama de obiceiurile Susanei. De exemplu, au realizat că, după ce casa se golea de lume, Susana mergea să se plimbe în grădina imensă. Într-o zi, fiecare din cei doi moși s-a gândit să se prefacă a pleca, dar să se întoarcă apoi pentru a o forța pe Susana să îi cedeze. Cei doi s-au despărțit apoi, pe furiș, fiecare a luat-o pe cărăruile grădinii pentru a se pierde și pentru a o surprinde pe Susana singură la locul ei de plimbare.
Nu peste mult timp, cei doi au dat nas în nas unul cu celălalt și au fost nevoiți să recunoască pentru ce se furișau prin grădina femeii. Așa că au ticluit un plan împreună prin care Susana să se culce cu ei. Fiind o zi extrem de călduroasă, când Susana a ieșit în grădină, a hotărât să facă o baie să se răcorească. Și-a trimis cele două slujnice să-i aducă uleiuri apoi le-a poruncit s-o lase singură. Profitând de moment, cei doi bătrâni au ieșit din tufișurile unde se ascunseseră și au somat-o pe Susana să se culce cu ei, dacă nu, vor ieși în public și vor spune întregului oraș că au surprins-o comițând adulter cu un tânăr.
Pedeapsa pentru adulter în acele timpuri era omorârea soției vinovate cu pietre. Totuși, știind ce soartă rea o așteptă, Susana nu a cedat celor doi, punându-și credința și viața în mâinile lui Dumnezeu. Cei doi moși au început atunci să facă zarvă mare și când toți ai casei s-au adunat au început să povestească cum au surprins-o pe Susana iubindu-se cu un tânăr, după ce a avut grijă să se descotorosească de amândouă slujnicele. Tânărul, fiind mai puternic decât ei, a reușit să le scape și să se facă nevăzut. Degeaba a încercat Susana să se apere, oamenii le-au dat crezare celor doi bătrâni, vârsta înaintată și profesia lor de judecător atârnând greu în favoarea lor.
Guido Reni - Susanna and the Elders
Susana a fost rapid condamnată la moarte. Pe drumul către locul punerii în aplicare a sentinței, Dumnezeu i-a trimis gând bun unui tânăr din mulțimea de gură-cască, pe nume Daniel. Acesta a condamnat felul în care s-a ținut întreaga judecată și a cerut ca cei doi moși să fie interogați separat, nu împreună ca până acum. Îndoiala pe care Daniel a reușit s-o strecoare în inimile celor de față a făcut ca totul să se suspende și cazul să se mai judece o dată. Chiar el i-a luat la întrebări, pe rând, pe cei doi. Printre altele, i-a întrebat sub ce copac s-a iubit Susana cu tânărul misterios. Primul bătrân a răspuns că sub un mesteacăn. Al doilea bătrân a răspuns că sub un salcâm. Astfel, Daniel a reușit să dovedească vinovăția celor doi moși și s-o scoată pe frumoasa Susana de sub orice acuzare. Cei doi bătrâni au fost condamnați la moartea pe care i-o hărăziseră Susanei.
De-a lungul timpului, artiștii au ilustrat-o pe virtuoasa Susana (al cărui nume înseamnă crin) în picturile sau sculpturile lor, cu precădere în timp ce se scaldă și este privită cu ochi lacomi de cei doi bătrâni sau chiar în momentul când aceasta este surprinsă de ei. Ea este când blondă, când brunetă, dar mereu încercând să scape de atingerile nedorite ale celor doi și având o expresie de teamă pe chip.
Sursa: ”Femeile din Biblie”, de John Baldock
 Pompeo Batoni - 1751
 Louis Dorigny
 Susanna and the Elders, by Gregorio Preti
Giuseppe Bartolomeo Chiari - Susanna and the Elders 
 Cornelis Cornelisz van Haarlem
 Gerard Van Honthorst
 Giuseppe (Cavaliere d´Arpino) Cesari - Susanna
Guido Cagnacci (1601-1663) - Susanna and the Elders
Domenico Induno - La Casta Susanna 
 Guercino - Susanna and the Elders, 1617
Théodore Chassériau - Susanna and the Elders, 1839, Oil on canvas, 255 x 196 cm, Musée du Louvre, Paris
Jacob Jordaens (1593-1678) - Susanna and the Elders 
 Jean Baptiste Santerre - Susanna
 Lucas Vorsterman
Mattia Preti - Susanna e i vecchioni 1656-1659 
 Nicola Grassi
 Pieter Lastman - Susanna and the Elders
Piotr Vasilyevich Basin 
 Peter Paul Rubens -Susanna and the Elders 1609
  Peter Paul Rubens -Susanna and the Elders
  Peter Paul Rubens -Susanna and the Elders
 Susanna and the Elders, by Tintoretto
Susanna and the Elders, by Artemisia Gentileschi 
 Susanna and the Elders, by Eugene Delacroix
 Susanna and the Elders, by Frans van Bossuit
Susanna and the Elders, by Guercino 
 Susanna and the Elders, by Hayez
 Susanna and the Elders, by Jacques Blanchard circa 1628
 Susanna and the Elders, by Lovis Corinth
 Susanna and the Elders, by sir David Wilkie
 Susanna and the Elders, by Sisto Badalocchio
 Susanna And The Elders, by Claude Vignon
 Susanna And The Elders, by Ottavio Leoni
 Susanna and the Elders, by Palma il Giovane
Susanna And The Elders, by Pinturicchio 
 Susanna and the Elders, by Veronese
 Susanna Surprised By Elders, by Rembrandt 1647
Orazio Gentileschi - Susana surpreendida
Alessandro Allori - Susanna and the Elders, 1561, oil on canvas, Musée Magnin, Digione

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu