Cum ar fi să te urci la volanul mașinii tale și după o oră și jumătate de mers, să te trezești într-un orășel uitat de pe hartă, aflat la o distanță prea mare pe care s-o fi putut parcurs doar în acel interval de timp? Mai mult, să afli că, timp de trei nopți la rând, la aceeași oră, ai bătut la ușa aceleiași case pentru a cere să folosești telefonul, fără ca tu să ai habar că ai făcut asta? Cum ar fi ca soția ta, moartă de doi ani, să își facă apariția în sediul poliției din acel orășel și să întrebe de tine? Cum ar fi să vorbești acum la telefon cu un tip mort de opt ore?
Povestea spusă în Profețiile omului molie (2002) are capacitatea de a face să ți se ridice părul măciucă. John Klein, un reporter de la Washington Post (Richard Gere), a cărui soție a murit în urma unui accident ciudat, pornește la volanul mașinii sale și se trezește în Point Pleasant, o localitate îndepărtată, unde nu a mai fost niciodată în viața lui și unde n-a avut nici cea mai mică intenție să vină. De aici, lucrurile încep să devină de neînțeles: câțiva localnici, de altfel oameni serioși, încep să declare că au văzut și au simțit ceva ciudat, o prezență din altă lume care, atunci când lasă să se înțeleagă ceea ce spune, pare a prezice catastrofe soldate cu mulți morți.
Este vorba de așa numitul om-molie, o entitate mult mai evoluată decât noi și a cărei prezență s-a făcut remarcată de-a lungul timpului și în alte locuri, trimițând mesaje de avertizare, chiar înainte de producerea unor mari nenorociri. Numele de om-molie l-a primit de la ucrainieni pe durata aparițiilor sale înainte de catastrofa nucleară de la Cernobîl. Reporterul, năucit și reușind cu greu să se păstreze pe tărâmul rațiunii, încearcă să investigheze ciudatul fenomen și să înțeleagă ce i se întâmplă. Mai mult, faptul că omul-molie și-a făcut apariția în Point Pleasant sugerează că o mare nenorocire se va abate asupra localității. Numai că nu este chiar atât de ușor, căci oamenii, prin natura lor, refuză să accepte ca fiind real ceea ce le depășește puterea de a înțelege.
Omul-molie chiar și-a făcut apariția în zona Point Pleasant, West Virginia, între 15 noiembrie 1966 și 15 decembrie 1967, fiind asociat apoi cu prăbușirea podului Silver Bridge de pe râul Ohio, în urma căreia și-au pierdut viața câteva zeci de oameni. Fenomenul a fost tratat în 1975 de John Keel în cartea lui, întitulată The Mothman Prophecies, carte care a stat la baza acestui film.
Este poate cel mai bun film de acest gen pe care l-am văzut vreodată. Te îngrozește și te face să vrei să-l vezi iar, de la capăt, ca să înțelegi mai bine! Rămâi uimit, contrariat, neîncrezător, oricum numai indiferent nu. De remarcat și piesa de pe coloana sonoră, din timpul genericului de final: Half light a celor de la Low.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu