Film

marți, 19 ianuarie 2016

”Misterul grădinii toscane”, de Mark Mills 2006 (Jurnal de lectură)

Editura Leda. Grupul editorial Corint 2010
Titlu original: ”The Savage Garden”
Această carte e ca o călătorie din fotoliu prin părțile Toscanei, în care cititorul, o dată cu personajul principal, se cufundă în istorie, în arta Renașterii, descoperind secrete îngropate de secole. Adam Strikland, student la Istoria Artei la Cambridge, este trimis de către profesorul îndrumător al dizertației sale la Vila Docci, o vilă ascunsă printre dealurile Toscanei, veche de sute de ani, moștenită din generație în generație și a cărei grădină a fost creată de fondatorul familiei în amintirea mult iubitei sale soții, moartă de tânără, după doar un an de la căsătorie.
Splendida grădină este o creație tipică pentru perioada Renașterii, cu temple, fântâni și statui încărcate de simboluri, reprezentând zeități. Numai că Adam își dă seama că grădina este mult mai mult decât o declarație de iubire eternă a unui soț îndurerat când observă o perfectă analogie a acesteia cu cele nouă cercuri ale Infernului lui Dante. Mai mult, statuia Florei, reprezentând-o pe moartă, care are parcă un aer prea provocator pentru stilul secolului când a fost sculptată, este așezată în cel de-al doilea cerc, cel al adulterinilor. Încet-încet, Adam realizează că, de fapt, grădina este un soi de mărturisire postumă a unei crime, comisă de către un soț gelos care, ca orice ucigaș cu sânge rece, vrea ca lumea să afle despre fapta lui, fără a fi însă și pedepsit pentru ea.

Și lucrurile nu se opresc aici, căci această crimă de demult acționează ca un blestem asupra urmașilor familiei Docci condamnându-i să repete ororile trecutului: după sute de ani, o nouă crimă va avea loc între membrii ei, comisă tot cu sânge rece și bine ascunsă.

You may also like

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu