Picasso la Paris în 1904
Întâmplarea s-a petrecut cu mai bine de o sută de ani în urmă, mai în 1904, pe vremea când Picasso și Apollinaire erau doar doi tineri aspiranți, iar la muzeul Luvru paza operelor de artă lăsa mult de dorit. Într-o zi, Picasso a primit în dar de la Géry Piéret, un prieten de-al lui Apollinaire, două măști de piatră. Nu știa că erau foarte valoroase, ele datând de pe vremea fenicienilor, cum nu avea habar nici de faptul că generosul individ le sustrăsese de la Luvru în timpul unei vizite. Nu s-a prins nici când acesta i-a cerut să nu țină măștile la vedere, așa că Picasso i-a mulțumit pentru dar, le-a pus în fundul unui dulap și a uitat de ele.
Au trecut câțiva ani, personalul de la Luvru neobservând de fel că lipsesc obiecte din vasta colecție, până într-o zi a anului 1911 - anul când s-a furat Gioconda lui Da Vinci, când au aflat dintr-un ziar: hoțul cel poznaș, dornic de ceva glorie, se apucase să-și povestească aventurile în coloanele acestuia. Poliția l-a luat imediat la întrebări, acesta divulgând datele cu lux de amănunte doar în schimbul promisiunii că nu va fi urmărit penal.
O percheziție acasă la Apollinaire l-a speriat cumplit, atât pe el cât și pe Picasso. Trebuia neapărat să scape de măștile respective înainte ca poliția să dea de ele în fundul dulapului. Inițial, au vrut să le arunce în Sena, pentru a li se pierde definitiv urma, apoi s-au gândit să apeleze, la rândul lor, la presă: au predat măștile redacției ziaurlui Paris-Journal, după ce au primit asigurări că ziarul nu va divulga nimănui proveniența lor. Numai că lucrurile nu au mers așa cum și-au dorit: a doua zi dimineață, Apollinaire a și fost arestat. După alte două zile i-a venit și lui Picasso rândul să fie reținut. Cei doi au reușit să lămurească lucrurile în fața polițiștilor, au fost eliberați, dar mult timp s-au simțit supravegheați de către agenți, ei călătorind o vreme numai cu taxiul, în ideea de a scăpa de cei care îi urmăreau.
S-a spus ulterior că, în realitate, atât Picasso cât și Apollinaire au știut că măștile erau furate dar, pentru că hoțul i-a asigurat că le-a șterpelit cu cea mai mare discreție și că nimeni nu ar putea bănui unde sunt, au hotărât să le păstreze.
Apollinaire în atelierul lui Picasso în toamna anului 1910
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu