Film

duminică, 25 octombrie 2015

Experimenter 2015

Un film care nu are cum să te lase indiferent după ce îl vezi. Este povestea psihologului Stanley Milgram care, prin experimentele sale de la Universitatea Yale a reușit să descifreze câte ceva despre natura umană, mai exact felul cum omul se dovedește a fi o ființă extrem de obedientă în fața autorității. Cu alte cuvinte, dacă în mod normal cineva ar fi sigur că nu ar face ceva abominabil, experimentele lui Milgram au demonstrat că realitatea este una exact pe dos: puși în situația de face un rău cuiva, oamenii sfârșesc prin a comite actul reprobabil dacă există o autoritate care le cere expres acest lucru, deși întotdeauna au posibilitatea alegerii. Evreul Stanley Milgram, născut dintr-o mamă româncă și un tată maghiar, plecați în Statele Unite înainte de a intra în mașinăria de ucis a lui Hitler, a fost întotdeauna intrigat de felul cum oameni obișnuiți, pașnici, au ajuns să participe la uciderea atâtor milioane de oameni în timpul regimului nazist ba, mai mult, și-au continuat viețile după aceea fără să simtă nici  o vină. Asta a stat la baza studiilor sale celebre astăzi, aflate în manualele tuturor studenților de la psihologie.

Filmul are marele merit de a aduce în atenția tuturor ceea ce altminteri ar fi accesibil doar celor ce studiază psihologia, de aceea merită văzut! Efectul filmului asupra mea a fost că mi-am adus aminte de unele cursuri din facultate, cursuri pe care aș vrea să le recitesc.

2 comentarii:

  1. Am stat de vorba cu o absolventa la psihologie care spune ca nu este etic experimentul. Si am aflat mai nou ca exista si o comisie care sa spuna ce e etic si ce nu. Intrebare pentru tine: Crezi ca tu ai fi continuat sa "pedepsesti" "studentul" pana la capat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe vremea lui Milgram totul era o mare nebuloasă, totul era de descoperit. Nu prea își băteau capul cu etica. Îmi place să cred că m-aș fi oprit la un moment dat, dar în viață una gândești și alta ajungi să faci...

    RăspundețiȘtergere