Film

marți, 1 septembrie 2015

”Pictorul umbrelor”, de Esteban Martín (Jurnal de lectură)

Editura Rao 2013

Titlu original: ”El pintor de sombras” 2009
Cum ar fi dacă temutul și misteriosul ucigaș Jack Spintecătorul nu și-ar fi oprit seria atacurilor sale asupra prostituatelor, ci doar ar fi schimbat locul? Cum ar fi Barcelona, orașul lui Gaudi și al începuturilor artistice ale lui Picasso. Cam aceasta este ideea romanului lui Esteban Martín, un policier care ne introduce în Barcelona anilor 1890, un oraș mare, plin de forfotă, un magnet pentru tinerii artiști iubitori de viață și de plăceri dar și pentru cei deznădăjduiți veniți în căutarea unei vieți mai bune. Aici își are atelierul și tânărul Picasso, artistul conștient de geniul său dar bătând încă la porțile succesului. Din cauza sărăciei, a locuit o vreme într-un bordel, un stabiliment cu doar cinci fete. Cele cinci prostituate vor servi drept model pentru celebrul să tablou, ”Domnișoarele din Avignon”, una dintre ele ocupând in loc special în inima lui. Se știe că, într-o formă inițială, tabloul conținea și doi clienți, un marinar și un doctor, ulterior aceștia fiind scoși.
De la acest tablou își pornește Esteban Martín povestea, cele cinci prostituate căzând victime, rând pe rând, unui asasin crud, feroce, crimele fiind copiile trase la indigo cu cele petrecute în cartierul londonez Whitechapel în 1888. Asasinul are grijă însă ca toate suspiciunile să cadă asupra tânărului Picasso, pe care îl urăște pentru geniul său și pentru viitorul strălucit care pare că i se așterne la picioare. Picasso nu numai că îl cunoaște pe asasin dar l-a și pictat sub înfățișarea marinarului scos din tablou. Deși detectivul proaspăt adus din Anglia pentru a ajuta poliția locală, Steven Arrow, își dă seama cine este criminalul și face tot posibilul pentru a-l prinde și pentru a-l împiedica să ucidă din nou, acesta reușește să le ucidă pe toate cele cinci prostituate, inclusiv pe iubita lui Picasso.
Un roman în care arta răului se împletește cu arta picturii, zugrăvind o lume boemă și decadentă, cu pictori tineri aflați în căutarea unui nou mod de exprimare, cu personaje aflate la limita demnității umane, in care se întâlnesc și se înfruntă trei personaje de legendă contemporane: Picasso, Jack Spintecătorul și cel mai celebru detectiv al acelor timpuri.
Picasso - ”Domnișoarele din Avignon”, tablou pictat de artist la vârsta de 25 de ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu