Film

vineri, 12 iunie 2015

Întâi l-au omorât pe tata – povestea unei fetițe din Cambodgia, de Loung Ung (Jurnal de lectură)

Editura Corint 2014

Micuța Loung avea cinci ani când în Cambodgia a avut loc lovitura de stat care i-a adus la putere pe khmerii roșii și pe Pol Pot. Astfel, întregul univers al ei și al familiei sale ia o întorsătură tragică: pentru că a fost funcționar în slujba fostului guvern, tatăl ei este considerat brusc un dușman al lui Pol Pot, care trebuie eliminat. De altfel, pentru Angkar (guvernul khmerilor roșii) singurii cetățeni considerați demni de statul lor sunt fermierii care n-au ieșit niciodată din satul lor, au lucrat mereu pământul și nu au fost în nici un fel influențați de Occident. Toți ceilalți au devenit dușmani care trebuiau să fie exterminați. Pol Pot dorea să facă din Cambodgia o societate agrariană perfectă, lipsită de clase sociale, în care nimeni nu avea voie să posede nimic, totul fiind al tuturor. Mai mult, toți locuitorii, atât femeile cât și bărbații, erau obligați să poarte aceeași vestimentație, bluze și pantaloni negri, tot ceea ce a însemnat veșminte colorate fiind confiscat și ars. Datoria lor nu era alta decât aceea de a munci și de a lupta pentru țară. Chiar și copiii erau înrolați în tabere militare unde erau îmbuibați cu doctrina regimului și antrenați să lupte. De la venirea la putere, din aprilie 1975 și până la înlăturarea lui de către vietnamezi din 1979, regimul khmerilor roșii a pornit o epurare în masă în urma căreia au murit două milioane de cambodgieni, după alte surse patru milioane, reprezentând aproximativ un sfert din populația țării. Toți intelectualii și familiile lor au fost uciși sau trimiși în lagăre de muncă forțată unde și-au găsit sfârșitul din cauza muncii extenuante, lipsei de hrană sau a oricărei forme de asistență medicală. Până și culoarea mai deschisă a pielii reprezenta o condamnare la moarte întrucât însemna un amestec de sânge chinezesc în vine iar Angkarul nu lăsa în viață decât pe cei cu sânge pur cambodgian.
Povestea familiei lui Loung este asemănătoare cu povestea atâtor familii din Cambodgia acelor vremuri. Este forțată să-și părăsească locuința confortabilă din capitala Phnom Penh și să se încoloneze într-un convoi imens de proscriși, pe un drum la capătul căruia nu o așteaptă decât moartea. Pentru a nu fi împușcați pe loc, tatăl lui Loung își ascunde adevărata identitate, mințindu-i pe soldați că este un lucrător mărunt și că nu a locuit niciodată într-un oraș. De aici încolo, micuța Loung și ceilalți membri ai familiei sale nu vor cunoaște decât foamea cruntă, spaima de a nu le fi descoperită adevărata identitate, munca istovitoare, nu vor vedea decât boală și suferință. Reușesc un timp să rămână împreună, uniți în nenorocirea lor, dar, într-o zi, tatăl este luat de către soldați și ucis. Este momentul în care mama își alungă de lângă ea pe cei trei copii mai mărișori, trimițându-i în direcții diferite, pentru a le mai da o ultimă șansă la viață. Sunt singurii care vor supraviețui regimului. Sfârșitul regimului lui Pol Pot nu a însemnat și sfârșitul chinurilor populației, căci a urmat o perioadă de război cu Vietnamul, în timpul căruia teritoriul țării a fost împânzit cu mine anti-persoană, mare parte din ele fiind produse și livrate de România.


O carte cutremurătoare care ne arată că, până la urmă, toate dictaturile sunt la fel și că cele mai mari crime ale istoriei sunt cele îndreptate asupra propriului popor.

Angelina Jolie filmează în Cambodgia, în această perioadă, un film după această carte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu