duminică, 7 august 2016

Total Eclipse (1995) - povestea iubirii turbulente dintre Arthur Rimbaud și Paul Verlaine

Un film de tinerețe a lui Leonardo DiCaprio, în 1995 acesta avea 21 de ani, el reușind să facă un rol de-a dreptul remarcabil. De fapt, părerea mea este că cele mai bune filme ale lui DiCaprio sunt cele de dinaintea Titanicului, al cărui uriaș succes l-a transformat într-un actor cu faima pe care o are acum și care l-a îndreptat spre roluri mai degrabă comerciale. 

Total Eclipse (1995) spune povestea de iubire interzisă dintre mult mai înaintatul în vârstă Paul Verlaine și tânărul Arthur Rimbaud. Verlaine l-a cunoscut pe Rimbaud când acesta era doar un puști de 16 ani, un rebel care a decis să devină un geniu, experimentând pe propriul trup tot ceea ce se poate experimenta. Turbulent, de-a dreptul grobian în comportament, sărac lipit, cu o fire dificilă și trecând repede de la o stare sufletească la alta, Rimbaud îl atrage pe Verlaine într-o iubire din care nu are cum să iasă fără să se ardă. 

Verlaine se lasă antrenat ajungând să se îndrăgostească până peste cap de acest tânăr pe care doar el îl înțelege și pe ale cărui versuri le vede ca fiind expresia poetică a viitorului. Pentru el, Verlaine își bate nevasta, își părăsește casa și copilul nou născut, lăsând în urmă viața lipsită de griji pentru a hoinări prin lume doar cu acest tânăr genial care aduce numai probleme. Urmează câțiva ani de iubire și respingere, de nopți înecate în absint, de poezie și de încercarea de a ascunde sodomia. Firea contradictorie a lui Rimbaud îl va aduce pe Verlaine într-o stare de asemenea disperare încât, mai întâi, amenință cu sinuciderea, apoi sfârșește prin a-l răni grav pe Rimbaud. Incidentul îl aduce pe Verlaine în fața justiției, este descoperită relația lor, fiind condamnat la doi ani de închisoare. 

Închisoarea înseamnă și sfârșitul relației dintre cei doi. Pentru Rimbaud începe o perioadă de hoinăreală prin lume în care a făcut de toate pentru a trăi, lăsând poezia deoparte. Moare, la doar 37 de ani, în urma unei cangrene la picior. Verlaine rămâne cu amintirea anilor de pasiune dureroasă, precum și cu manuscrisele poeziilor acestuia, pe care refuză să le predea familiei Rimbaud, atât de dornică să le distrugă, din cauza indecenței lor.

Total Eclipse (1995) este un film despre genialitatea vecină cu nebunia a lui Rimbaud, cel care este considerat un precursor al modernismului și simbolismului în poezie. Filmul acesta, alături de What's Eating Gilbert Grape (1993) sunt două dintre filmele lui Dicaprio, de dinainte de Titanic, în care și-a dovedit talentul. DiCaprio nu este un actor al cărui talent să fi crescut în timp, el a fost foarte bun din prima. Pentru rolul acesta putea foarte bine să ia un Oscar, ar fi fost pe deplin meritat.












Total Eclipse - Original Theatrical Trailer

2 comentarii:

  1. E singurul film al lui pe care nu l-am vazut ...nu stiu cum mi-a scapat...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai întâmplă! Caută să-l vezi, n-o să-ți pară rău!

      Ștergere