marți, 5 iulie 2016

Truth 2015

Un film care, după ce îl vezi, te lasă cu un gust amar pentru că, de data asta, binele nu învinge răul sau adevărul nu reușeste să iasă la suprafață. Făcut după o întâmplare reală, ”Truth” relatează povestea unei ediții a emisiunii 60 Minutes de la CBS, prin care se făcea cunoscut publicului american cum, în tinerețe, președintelui George Bush jr i s-a facilitat intrarea ca pilot în garda națională, o manevră menită să-l scape de participarea la războiul din Vietnem. Ori, să mori pe un câmp de luptă într-un colț îndepărtat de lume e o soartă mai potrivită pentru cei neimportanți, pentru săraci, nu-i așa? Deci, micul Bush profită de pilele sale și își aranjează un loc călduț în garda națională. Măcar dacă s-ar fi ținut și acolo de treabă! Bineînțeles că nu: lipsește mereu astfel încât instructorii săi sunt puși în situația de a-și încălca principiile și de a-i acorda acestuia calificative în lipsă. Echipa de știri de la CBS află toate aceste lucruri și hotărăște că reprezintă o poveste care merită spusă tururor votanților americani. Emisiunea, prezentată de Dan Rather, considerat un guru al știrilor de la CBS, este difuzată înainte de alegeri, iar reacțiile nu întârzie să apară. Se fac presiuni, jurnaliștii sunt acuzați că s-au folosit de documente false, sursele se tem să mai recunoască ceea ce au spus inițial, totul terminându-se cu ”mazilirea” profesională a întregii echipe care a lucrat la subiect. Cei treizeci de ani la pupitrul știrilor și integritatea profesională recunoscută a lui Dan Rather și a echipei sale nu mai valorează nimic: toți sunt concediați. Principala vinovată este considerată producătoarea emisiunii, Mary Mapes. Dan Rather a dat în judecată CBS pentru o sumă de 70 de milioane de dolari pe motiv că a cedat presiunilor. Ulterior, el a declarat că regretă că la momentul respectiv a cedat prea ușor, că nu a luptat mai mult pentru el și echipa sa, pentru adevăr.

Cum spuneam, un film care arată, poate încă o dată, că libertatea presei și de exprimare sunt chestiuni ce țin mai degrabă de mit sau de lecții de manual, realitatea fiind că cei puternici vor manipula mereu ca totul să iasă conform propriilor interese.

Nici nu are sens să facem o comparație cu presa din România: pe lângă plicul cu bani, ai noștri jurnaliști probabil că primesc și textul cu care să ”informeze”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu