luni, 11 aprilie 2016

Povești din spatele celebrității (2): Marilyn Monroe - suspectată de simpatii de stânga și filată permanent de FBI-ul lui J. Edgar Hoover

Dacă în spatele Cortinei de fier, treaba instituțiilor de securitate era să se asigure că cetățenii nu cârtesc împotriva dictaturii comuniste, în Statele Unite a anilor 50-60, situația se prezenta exact pe dos: FBI-ul și CIA îi supravegheau asiduu pe cei suspectați că ar avea vreo simpatie pentru Partidul Comunist, ca nu cumva fenomenul să ia amploare.

Căsătoria actriței cu dramaturgul Arthur Miller, despre care s-a spus deseori că a fost membru al Partidului Comunist în anii 40 și că s-a asociat cu numeroase organizații predominant comuniste, a făcut ca, la rândul ei, să intre în atenția instituției condusă de J. Edgar Hoover, dosarul ei adunând repede peste o mie de file. Și despre fotograful Milton Greene, cel care a fotografiat-o pe Marilyn de mai multe ori, FBI-ul credea că este un membru al Partidului Comunist, astfel încât afișarea ei cu acesta prin New York nu avea cum să rămână neobservată. 

Mai mult, FBI-ul punea în secret la dispoziția CIA informațiile adunate. CIA avea în vedere să se folosească de nurii celebrei blonde pentru câștiguri politice la nivel internațional, cum ar fi oferirea ei ca recompensă președintelui Indoneziei, Achmed Sukarno, atunci când dictatorul ar fi acționat în favoarea SUA. 

Urmărirea actriței a fost una constantă, atât pe teritoriul Statelor Unite cât și în călătoriile în străinătate cum ar fi în vacanța petrecută în Mexic în februarie 1962, când Marilyn s-a întâlnit cu câțiva membri ai American Communist in Mexico, culcându-se chiar cu unul dintre ei, agentul care o fila declarând pentru dosar că ea ”a rămas cu multe idei de stânga de la Miller” sau la recepția dată pentru prințesa Antonia de Braganza a Portugaliei.

Apropierea ei de familia Kennedy a produs multă îngrijorare la sediul FBI, mai ales că ei erau convinși de simpatiile ei de stânga: dacă ea ar fi reușit să afle de la președinte ceva secrete de stat și le-ar fi transmis mai departe comuniștilor, atunci situația ar fi devenit una catastrofală. Paradoxal, moartea lui Monroe de la 5 august 1962 nu a pus punct dosarului ei, acesta devenind și mai stufos decât era. A fost consemnat cam tot ce s-a putut despre presupusa relație cu John F. Kennedy dar și cu fratele acestuia, Robert, care ocupa funcția de procuror general al republicii. Se părea că Robert Kennedy o cam dusese cu zăhărelul pe Marilyn, asigurând-o că își va părăsi soția și copiii pentru a se căsători cu ea. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, ea l-ar fi emnințat că va spune lumii întregi despre relația lor adulterină, ceea ce ar fi distrus orice carieră a lui în politică.
Sursa: Secretele celebrităților. Dosarele oficiale ale celor bogați și faimoși, de Nick Redfern



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu