duminică, 20 martie 2016

Tablouri furate: Portretul ducesei de Devonshire, de Thomas Gainsborough

Thomas Gainsborough - Lady Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire 1785-1787
Furtul tabloului s-a petrecut într-o noapte de mai a anului 1876 și nu s-a știut nimic despre el până în 1901. Pictura era în proprietatea magazinului de artă din Agnew&Sons din Londra și era ținta admirației zilnice a mii de persoane. Până când... a dispărut din cadru, pentru 25 de ani! Poliția a constatat că hoțul a stat ascuns în spatele draperiilor până după ora închiderii galeriei, apoi a coborât tabloul cu o frânghie până în stradă. 

După mulți ani, galeria a primit o scrisoare anonimă în care era întrebată cam câți bani ar oferi pentru a-și vedea tabloul înapoi. Ea conținea și o dovadă că tabloul se afla în posesia expeditorului: o bucată din marginea pânzei picturii. Proprietarii galeriei nu au dat nici un răspuns în ideea că hoțul va ceda, mai ales că era clar că tabloul nu putea fi vândut cu una cu două, fiind prea cunoscut de toată lumea. Numai că s-au înșelat. Hoțul a dus tabloul în Statele Unite, ascunzând-o în fundul dublu al unei valize, unde prin intermediul unui patron de cazinou, a reușit să capete pe el o răscumpărare uriașă pentru acele vremuri, mai exact 25 de mii de dolari. 

Astfel, în 1901, ducesa lui Gainsborough se întorcea la Londra, după un sfert de secol de absență. Galeria a pus-o în vânzare imediat. A fost cumpărată de financiarul de pe Wall Street J.P. Morgan, care a susținut că ar fi plătit pentru ea 150 de mii de dolari. Familia Morgan a deținut tabloul până în 1994 când au hotărât să-l vândă prin intermediul casei de licitații Sotheby's, acesta fiind adjudecat pentru suma de 408 870 de dolari, de către cel de-al 11-lea duce de Devonshire, readucând astfel tabloul în familia din care a plecat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu