miercuri, 16 martie 2016

Femeile Bibliei în artă (7): Fiicele lui Lot - incest cu tatăl lor

 Lot and his Daughters, by Simon Vouet 1633
Lot era nepotul de frate al lui Avraam. Își stabilise corturile în valea roditoare a Iordanului, lângă cetatea Sodomei. Avea turme nenumărate, o soție și două fiice. (În caz că asocierea soției și fiicelor cu turmele vi se pare un pic deplasată, ea respectă cumva nivelul de apreciere a femeilor de către bărbați în acele vremuri, în sensul că femeile erau considerate inferioare bărbatului lor, nevalorând cine știe ce.) 

Într-o zi, doi îngeri mesageri au ajuns la porțile Sodomei. Au poposit în casa lui Lot  care  i-a ospătat și i-a găzduit peste noapte. Aflând de sosirea celor doi străini, toți bărbații din Sodoma au venit târziu în noapte și au bătut în ușa lui Lot cerându-i acestuia să-i scoată pe cei doi oaspeți afară pentru a face... sex cu ei. Bărbații din Sodoma practicau homosexualitatea, de aici provenind și numele de sodomie. (Trebuie spus că bărbații făceau sex cu bărbați și în alte orașe, nu doar în Sodoma.) Lot, dorind să-și protejeze oaspeții, le-a oferit în schimbul lor pe... cele două fiice ale sale, deși acestea erau neprihănite, ofertă pe care bărbații au refuzat-o. Mai mult, ei au amenințat că vor intra și-i vor lua cu forța pe cei doi. Auzind acestea, îngerii i-au orbit pe depravații de afară și au promis că vor distruge orașul din temelii, ca pedeapsă pentru păcatele de care se auzise până la Dumnezeu. 

L-au sfătuit pe Lot să-și ia soția și fiicele și să părăsească repede acele locuri, să meargă tocmai în munți și să nu care cumva să se uite înapoi. Nici n-au apucat ei bine să plece, că peste oraș s-a și abătut o ploaie de pietre și foc. Lot n-a avut curaj să plece tocmai în munți ci s-a oprit într-un oraș mai mic de lângă Sodoma, orașul Țoar. Soția lui, curioasă și cu părere de rău pentru tot ceea ce fusese nevoită să lase în urmă, a privit înapoi și a fost transformată într-un stâlp de sare. În Israel există un stâlp de sare care este numit chiar ”Lot's Wife”, el fiind situat aproape de Marea Moartă, pe muntele Har Sedom.

Îngrozit de soarta nevestei sale, Lot și-a luat cele două fete și a fugit în munți adăpostindu-se într-o peșteră. Convinse că nu a mai rămas nici un bărbat pe întreg pământul, cele două fete au plănuit să-și îmbete tatăl și să se culce cu el, pe rând, pentru a asigura continuitatea neamului. Zis și făcut: i-au dat lui Lot să bea până n-a mai știut de el, s-au culcat cu el, au rămas gravide, iar când le-a venit sorocul, fiecare a născut câte un fiu. Cea mare l-a născut pe Moab, din care avea să se tragă poporul moabiților, iar cea mică l-a născut pe Ben-Ammi, din care avea să se tragă poporul amoniților.

De-a lungul timpului, artișii au considerat povestea lui Lot și a familiei sale deosebit de ofertantă. Au zugrăvit fie momentul plecării întregii familii în timp ce Sodoma este distrusă de foc, fie cel în cara soția lui Lot este transformată într-un stâlp de sare, fie când cele două fiice îl îmbată pentru a-și atinge scopul. Un tablou poate șocant de îndrăzneț, aflat ]n posesia unui colecționar particular, este cel pictat de Paul Cezanne, care îi înfățișează pe Lot și pe una dintre fiicele sale în plin act sexual.
 Abraham Janssens (1575-1632) - Lot and his daughters
Adriaen van der Werff - Lot and his Daughters 1711
 Christoph Paudiss - Lot and his Daughters
 Gioacchino Assereto - Lot and His Daughters
 Giovanni Battista Lama (Italian Baroque, 1673-1748) - Lot and his daughters
Gustave Courbet - Lot and His Daughters 1844, Private collection 
Francesco Hayez - Lot and his Daughters 1833 
 Jan Wellens de Cock - Lot and his daughters
 Joachim Wtewael - Lot and His Daughters 1600
 Joachim Wtewael - Lot and His Daughters
 Lot and his Daughters, by Artemisia Gentileschi
 Lot and his daughters, by Lazarus van der Borcht
Lot And His Daughters, by Francesco Furini (1600 – 1646, Italian) 
Lot and his daughters leaving Sodom, by Sir Peter Paul Rubens 
Lot and his daughters, by Hendrik Goltziusn 1616 
 Lot And His Daughters, by Andrea Vaccaro
Lot and his Daughters, by Giovanni Battista Langetti, 17th Century 
 Lot and his Daughters, by Jan Harmensz. Muller (1571-1628), c. 1600, oil on panel
 Lot Fleeing From Sodom, by Benjamin West 1810
Marcantonio Franceschini - Lot and His Daughters, 17th century 
Orazio Gentileschi - Lot and his Daughters, circa 1621 
 Paul Cezanne - Lot and His Daughters 1865, Private Collection
 Peter Paul Rubens - Lot and his daughters
 Pietro Ricchi (Il Lucchesino) - Lot and His Daughters, 1650

The Burning of Sodom, by Camille Corot
Stâlpul de sare de pe muntele Har Sedom din Israel, numit ”Lot's Wife”
Sursa: ”Femeile din Biblie” de John Baldock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu