vineri, 13 noiembrie 2015

”Children of Heaven” 1997, o capodoperă a cinematografiei iraniene

De mult timp nu am mai văzut așa un film bun! Filmul, care a cucerit o multitudine de premii prin lume și a fost nominalizat și la Oscar, pornește de la singura pereche de papucei a Zahrei, sora mai mică a lui Ali. Acesta, după ce îi ia de la reparat, îi pierde în timp ce mintea îi este ocupată cu alte târguieli. Pierderea papuceilor roz e o adevărată dramă pentru Zahra, căci nu are cu ce se încălța pentru a merge la școală. Sărăcia cruntă și necazurile din casă îi fac pe cei doi ca nici măcar să nu le spună părinților de papucei, ca să nu-i împovăreze și mai mult. Ali și Zahra sunt nevoiți acum să împartă adidașii lui, ei întâlnindu-se, alergând, în fiecare zi la jumătatea drumului pentru a și-i trece de la unul la celălalt. Ali nu poate trece cu vederea tristețea surioarei sale mai mici, căci adidașii lui sunt rupți și prea mari pentru ea, scăpându-i deseori din picioare.
Rușinată de încălțările ei, Zahra privește mai mereu la pantofii frumoși ai colegelor ei de școală. Într-o zi, își descoperă papuceii ei roz în picioarele altei fetițe. O urmărește pe drumul spre casă, vede unde locuiește și se întoarce apoi cu Ali pentru a și-i recupera. Ușa casei se deschide și pe ea iese, pentru a merge la muncă, tatăl fetiței care își croiește drum cu toiagul căci este... orb. Zahra și Ali își dau seama că ceea ce au acum în față este o sărăcie și mai cruntă, și mai disperată decât a lor așa că renunță la pantofiori.
Însă cea mai întensă scenă a filmului este aceea în care Ali participă la o concurs de alergat doar pentru că premiul pentru locul al treilea conține și o pereche de adidași care, o dată câștigați ar putea fi schimbați pe o pereche de pantofiori pentru Zahra. Nu-l interesează excursiile puse la bătaie pentru primele două locuri, el vrea cu orice preț premiul de pe locul trei. Cursa este atât de strânsă pe ultimii metri, iar Ali aleargă cu atâta disperare să prindă poziția a treia, încât nici nu-și dă seama că a terminat cursa pe locul întâi. Lacrimi de tristețe îi curg pe obraji atunci când este felicitat, când i se fac fotografii în timp ce i se înmânează cupa, fără ca cineva să înțeleagă de ce.
O poveste candidă și înduioșătoare, în regia lui Majid Majidi, avându-i în rolurile principale pe Amir Farrokh Hashemian (Ali) și pe Bahare Seddiqi (Zahra), despre lumea cea mică a copilăriei în care fericirea și nefericirea depind de lucrurile cele mai mărunte, cum ar fi ... o pereche de pantofi.

Vineri, 13 noiembrie 2015






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu