duminică, 21 iunie 2015

”Eu sunt fiica lui Rembrandt”, de Lynn Cullen (Jurnal de lectură)

Editura Polirom 2012
Lynn Cullen, prin romanul său, își introduce cititorii în atmosfera unui Amsterdam al celei de-a doua jumătăți de secol XVII, cu frumusețea canalelor sale strălucind în bătaia soarelui dar și lovit periodic de ciumă. Este Amserdamul unde trăiește și crează, convins că prin pensulele sale vorbește însuși Dumnezeu, celebrul pictor Rembrandt. Vremurile în care Rembrandt era în culmea gloriei și câștiga o groază de guldeni pe fiecare tablou al său sunt de mult apuse căci, dincolo de talentul său de toți recunoscut, epoca în care trăiește este una destul de închisă, în care clasele sociale sunt foarte bine delimitate și în care e aproape imposibil să pătrunzi, în care cei cu bani nu acceptă să se amestece în vreun fel cu cei săraci, în care orice abatere de la moralitate atrage după sine oprobiul public definitiv. Este o epocă în care contează foarte mult din ce familie te tragi, dacă ești un copil legitim sau unul din afara căsătoriei, de aceste diferențe depinzând felul cum ești privit și tratat, influențând tot parcursul vieții tale.
Este și cazul Corneliei van Rijn, fiica nelegitimă a lui Rembrandt și al servitoarei sale, Hendrickje Stoffels, cea care i-a servit și ca model pentru unele dintre tablourile sale. De altfel, declinul lui Rembrandt a pornit în primul rând de la viața scandaloasă a acestuia, de la legăturile lui cu servitoarele sau cu educatoarea copiilor săi, concubinajul fiind pedepsit în Olanda acelor vremuri. Refuzul lui de a o lua de soție pe Hendrickje atrage după sine ocara din partea semenilor și chiar excomunicarea din partea bisericii, rușinea acoperind-o și pe fiica lor, Cornelia.

Despre Cornelia, datele istorice sunt foarte puține, așa că Lynn Cullen umple aceste goluri în romanul său, împletind cu talent firul vieții acesteia cu operele marelui artist, căci cititorul poate afla și poveștile (în viziunea scriitoarei) din spatele unor tablouri celebre ale Rembrandt, cum ar fi Logodnica evreică (Cullen afirmă că modelul feminin din pictură este însăși fiica pictorului, Cornelia), Lecția de anatomie a lui Johan Deyman, Batșeba, Femeie scăldându-se în râu, sau  Jurământul lui Claudius Civilis. Viața ei se împarte între rușinea originii sale și lipsa de afecțiune din partea tatălui ei aflat, după părerea tuturor în pragul nebuniei. În încercarea de a se descurca cu sărăcia extremă și cu neputința de a spera că-și va vedea vreun vis împlinit, Cornelia descoperă unele secrete de familie, vechi și dureroase.
Jurământul lui Claudius Civilis
 Logodnica evreică
 Lecția de anatomie a lui Johan Deyman
 Batșeba
Femeie scăldându-se în râu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu